Wanneer je met zorg en passie een ontwerp hebt gecreëerd, is de keuze van de papiersoort minstens zo belangrijk voor wat je uiteindelijk in je handen krijgt. Of je nu kaarten, flyers, deurhangers of brochures ontwerpt, de gekozen papiersoort brengt jouw creatie pas écht tot leven. Om erachter te komen welke papiersoort je moet kiezen, kun je denken aan de volgende vragen: wat doet de kleur van het papier met het contrast? En hoe komen de kleuren dan uit?
Duik dieper in de wereld van papiersoorten met ons en ontdek wat verschillende papiersoorten doen met je drukwerk.
Het effect van papier in het kort
Over het algemeen zijn er twee hoofdcategorieën in drukwerk te onderscheiden: gestreken en ongestreken papier. Bij PeterPrint gaan we nog een stap verder met onze unieke 'specials'.
Voor we dieper ingaan op de specifieke papiersoorten, leggen we je kort de verschillen uit tussen gestreken en ongestreken papier:
Gestreken papier is glad en is daarmee perfect voor ontwerpen waar de kleur vanaf spat. Ongestreken papier daarentegen is ruw en zuigt inktkleuren een beetje op, waardoor ze fletser overkomen. Maar elk papier is weer anders, dus lees vooral verder om te zien welk papier bij jouw doel past. Onze overige papiersoorten, de 'specials', zijn elk uniek en ook daarover lees je hieronder meer!
Gestreken papiersoorten
MC mat
MC (Machine Coated) mat is een papiersoort met een glad oppervlak en een matte afwerking, waardoor het slechts een klein beetje glanst als je hem in het licht houdt. Dankzij de witte tint van dit papier komen kleuren levendig en duidelijk uit. Het is ideaal voor drukwerk waarbij je een natuurlijke kleurweergave wil, zonder te veel glans.
Bekijk hoe kleurrijk MC mat drukwerk kan zijn in het onderstaande voorbeeld:
Meer weten over MC mat? Je leest het hier!
MC glanzend
MC (machine coated) glanzend is een soepele papiervariant met een strijklaag die glinstert bij bepaalde lichtval. Deze papiersoort is ideaal voor promotioneel drukwerk omdat kleuren opvallend en duidelijk worden afgedrukt. Zo trek je sowieso de aandacht van je lezer! Dankzij de witte tint van het papier worden kleuren levendig en helder weergegeven.
Hoe de kleuren uitspringen is dus vergelijkbaar met MC mat. Bij MC glanzend wordt dit versterkt door de glanzende afwerking.
Bekijk hier hoe drukwerk uitkomt op MC glanzend papier:
Meer weten over MC glanzend? Je leest het hier!
Enkelzijdig gestreken sulfaatkarton
Enkelzijdig gestreken Sulfaatkarton bestaat uit meerdere lagen houtvrij materiaal en is de dikste en stevigste papiersoort uit onze collectie. Bij de enkelzijdig gestreken variant is de voorzijde gladgestreken en de achterzijde ongestreken. De gestreken voorzijde is semi-mat en heeft hierdoor bijna geen glans. De achterzijde is voelbaar ruwer. Sulfaatkarton is gebroken wit; hierdoor vallen kleuren warmer en zachter uit. Deze papiersoort is populair voor (ansicht)kaarten, maar is ook erg geschikt voor boekomslagen, verpakkingen, menukaarten, presentatiemappen en meer!
Zie hier een voorbeeld van enkelzijdig gestreken Sulfaatkarton:
Meer weten over enkelzijdig gestreken sulfaatkarton? Je leest het hier!
Dubbelzijdig gestreken Sulfaatkarton
Sulfaatkarton dubbelzijdig gestreken is een sterke papiersoort die aan beide kanten gestreken is; het broertje van Sulfaatkarton enkelzijdig gestreken. Het is een opdikkende papiersoort waardoor het stevig aanvoelt, steviger dan bijvoorbeeld 350 grams MC mat of glanzend. Sulfaatkarton is gebroken wit. Hierdoor vallen kleuren warmer en zachter uit. De uitstraling is semi-mat en heeft dus geen uitgesproken glans. Deze papiersoort is zeer geschikt voor certificaten, tickets, uitnodigingen, menukaarten en meer!
Zie hier een voorbeeld van dubbelzijdig gestreken Sulfaatkarton:
Meer weten over dubbelzijdig gestreken Sulfaatkarton? Je leest het hier!
Ongestreken papiersoorten
HVO Offset
Houtvrij Offset (HVO) is een hoogwitte, ongestreken papiersoort. De ongestreken afwerking geeft het papier een matte uitstraling, waardoor er geen glans zichtbaar is. HVO is voelbaar ruwer papier dan de hiervoor genoemde gestreken papiersoorten. Hierdoor is de uitstraling een stuk natuurlijker. Het is een spierwitte papiersoort, waardoor kleuren helder en levendig uitkomen op het papier. Wel zullen kleuren iets minder fel zijn dan op de hierboven genoemde gestreken papiersoorten.
De witheid, in combinatie met heldere kleuren en beschrijfbaarheid maakt HVO Offset geliefd onder veel vormgevers en ontwerpers.
Bekijk hieronder hoe kleuren uitkomen op HVO papier:
Meer weten over HVO Ofsett? Je leest het hier!
BioPuur
BioPuur papier is een elegante, duurzame topper. Deze papiersoort heeft een zeer matte afwerking door het ongestreken papier en voelt lekker zacht aan. Het is chloorvrij gebleekt en bevat geen optische witmakers. Door de gebroken witte papierkleur heeft het papier een elegante, luxe uitstraling. BioPuur is goed beschrijfbaar.
Bekijk de onderstaande afbeeldingen om te zien hoe kleuren uitkomen op BioPuur papier:
Meer weten over BioPuur? Je leest het hier!
PaperWise
Een duurzamere papiersoort dan PaperWise vind je bijna niet. PaperWise is een prachtige ongestreken papiersoort met een zichtbaar vezeltje erin. Dit komt doordat PaperWise is gemaakt van landbouwafval, zoals bladeren en stengels van gewassen. Uniek in de papierwereld!
Het papier heeft een gerecyclede, lichtbruine uitstraling. Hierdoor komen kleuren anders uit dan bij witte papieren. De kleuren komen iets neutraler over en het contrast tussen kleur en de achtergrond is kleiner. Het vezeltje dat je tussendoor voorbij ziet komen, zorgt er daarnaast voor dat gekleurde oppervlakken minder egaal van kleur zijn en dat geeft je ontwerp een speelser effect. Deze papiersoort is goed beschrijf- en bestempelbaar.
In de afbeeldingen hieronder zie je hoe kleuren uitkomen op PaperWise papier:
Meer weten over PaperWise? Je leest het hier!
Speciale papiersoorten
Kraftpapier
Eén van onze speciale papiersoort is Kraftpapier. De typische kraftkleur en -structuur zorgen voor een unieke uitstraling. Hierbij is het goed om te weten dat fullcolour beelden heel anders uitkomen op Kraftpapier dan op witte papiersoorten. De kleuren komen namelijk veel donkerder uit op dit papier. Alles wat je wit laat in jouw ontwerp bestand, zal de bruine kraftkleur krijgen. Om kleuren toch helderder uit te laten komen, kan je ervoor kiezen om het met een onderliggende laag wit te bedrukken. Lees hier alles over in onze blog over witte inkt.
Kraftpapier is gemaakt van een samenstelling van gerecycled papier. Hierdoor kan de papierkleur van verschillende batches ietwat van elkaar afwijken.
Bekijk hieronder hoe een ontwerp uitkomt op Kraftpapier. De bovenste vakjes laten de kleuren zonder witte inkt eronder zien. De onderste vakjes hebben eerst een ‘grondlaag’ van witte inkt gekregen.
Meer weten over Kraftpapier? Je leest het hier!
Zwart papier
Als je net even iets anders wilt dan een standaard wit vel papier dan is ons Zwart papier iets voor jou. Anders dan bij een volledige zwarte bedrukking, zijn ook alle randen van het drukwerk pikzwart bij deze papiersoort.
Als je fullcolour inkt wil drukken op Zwart papier is het belangrijk om eerst een onderlaag van witte inkt te laten bedrukken. Als je dit niet doet, dan zie je de kleuren bijna niet terug op het zwarte papier.
Ps. een (gouden) tip van ons; gouden foliedruk komt erg mooi uit op zwart papier!
Bekijk hieronder de charme van Zwart papier. In de afbeelding aan de linkerzijde zie je het effect van de onderlaag van witte inkt goed terug.
Meer weten over Zwart papier? Je leest het hier!
Kalkpapier
Kalkpapier is een heel bijzondere semi-transparante papiersoort met een matte uitstraling. Hoewel sterk, is het verrassend zacht om aan te raken. Het heeft een melkachtige kleur wanneer je het in handen neemt, maar toont de unieke semi-transparantie wanneer je het ergens overheen legt.
Kalkpapier kan alleen enkelzijdig worden bedrukt, omdat er anders kreuken kunnen ontstaan. Wel kan je kiezen voor witte inkt, wat een bijzonder mooi resultaat geeft.
Bekijk hieronder het mooie effect van Kalkpapier. In de afbeelding aan de linkerzijde liggen meerdere lagen op elkaar, waardoor de transparantie zichtbaar is. Als je een enkel vel vasthoudt, komt het geheel aanzienlijk lichter uit.
Meer weten over Kalkpapier? Je leest het hier!
Ervaar onze papiersoorten zelf: bestel een Sampleboek!
We hebben ons best gedaan om de papiersoorten zo goed mogelijk te fotograferen, maar kleuren komen op je scherm altijd anders uit dan in het echt. Bestel een Sampleboek om al onze papiersoorten in het echt te kunnen voelen en bekijken. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste papiersoort kiest voor jouw drukwerk!
Dit waren nog lang niet al onze papiersoorten, dus bekijk onze andere papieren ook even. Je vindt ze hier!
Over de auteur
Merijn de Boer
Merijn is marketeer bij PeterPrint. Hoewel zijn achtergrond ligt in de wereld van online marketing, is hij ervan overtuigd dat de fysieke printwereld een tastbare versterking is van online communicatie. Zijn favoriete papiersoort? Sulfaatkarton met glanzend laminaat.
Meer over Merijn