Wat is het verschil tussen pixel- en vectorafbeeldingen?
Is het ontwerpen van drukwerk in vector beter dan in pixels? Wat zijn de verschillen? Je leest er alles over in onze blog!
Welkom terug
Welkom terug
9.5 / 10 uit 1645 reviews bij Feedback Company
9.5 / 10 uit 1645 reviews bij Feedback Company
Is het ontwerpen van drukwerk in vector beter dan in pixels? Wat zijn de verschillen? Je leest er alles over in onze blog!
Een veelgestelde vraag voor het aanleveren van drukwerk: is werken met pixelafbeeldingen slechter dan vectorbestanden? En zie je het verschil als je het drukt? Kan ik mijn pixelafbeelding ook vector maken, of andersom? We vertellen het graag op de pixel nauwkeurig zodat jij precies weet wat het verschil is.
Ten eerste is het doel van je ontwerp van belang. Maak je een icoontje voor in een e-mail nieuwsbrief of maak je een logo dat de komende jaren op veel verschillende manieren gebruikt moet worden? Je doel kan soms bepalen of je een vector- of pixelontwerp maakt. Persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk ook een rol: als je gewend bent om in Illustrator met vector te werken dan is de kans klein dat je ineens in Photoshop met pixels aan de slag gaat.
Wat is nou precies een pixel? Pixels zijn het kleinste onderdeel van een scherm. Dit zijn kleine vierkantjes die opgebouwd zijn in een raster en die oplichten in RGB (rood, geel & blauw). Door deze pixels verschijnt er een beeld op het scherm. Wat voorbeeldjes: een 4K UHD tv heeft er meer dan 8 miljoen, een iPhone X ruim 2,5 miljoen en de originele iPad had er 780.000.
Pixelafbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels, met elk een eigen kleur. Wanneer je inzoomt op een afbeelding die opgemaakt is als pixelafbeelding, zie je elke aparte kleur van de afbeelding. Bij ver inzoomen worden de randen van een cirkel bijvoorbeeld rafelig. Bij genoeg pixels is dit uitgezoomd niet zichtbaar. Het aantal pixels heeft nauw verband met dpi en resolutie. Bij een goede resolutie afbeelding opgebouwd uit pixels zie je geen verschil met een vectorafbeelding. Pas bij een afbeelding die onscherp is wordt het verschil tussen een pixel -en vector afbeelding zichtbaar.
In tegenstelling tot het ontwerpen in raster zijn vectoren gebaseerd op een wiskundige berekening. Afbeeldingen worden hierbij opgebouwd uit lijnen en ankerpunten. De computer berekent de verhoudingen onderling wanneer er ingezoomd wordt op de afbeelding, maar ook wanneer de afbeelding in formaat wordt aangepast. Hierdoor hebben vectoren altijd dezelfde verhouding, en zullen ze altijd ‘glad’ zijn wanneer je erop inzoomt wordt, in tegenstelling tot rasterafbeeldingen. Een groot voordeel van vectorafbeeldingen is dat je ze zo groot kan maken als je wilt, zonder dat het aan kwaliteit verliest of onscherp wordt. Dit komt weer door de wiskundige berekening die erachter hangt. Bij pixels kan je een afbeelding wel ietsje vergroten zonder dat het onscherp of lelijk wordt, maar niet oneindig, zoals bij vectoren.
Vectoren herken je ook aan de naam SVG (Scalable Vector Graphics); dit is de oorspronkelijke naam voor vectorbestanden. Kom je een .svg bestand tegen? Dan weet je dat je met een vector te maken hebt. Als je een SVG bestand op een website zet, wordt deze afbeelding nooit onscherp. Verder zie je SVG's vooral in werkbestanden: als de afbeelding eenmaal klaar is, slaan ontwerpers de afbeelding vaak alsnog in een andere indeling op, zoals jpg of png.
Heb je behoefte aan meer informatie over pixelafbeeldingen, vectorafbeeldingen of heb je vragen over drukwerk? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder.
Over de auteur
Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.
Meer over VeraDeze browser is mogelijk niet volledig compatibel met onze website, omdat bepaalde functies niet beschikbaar zijn. Het kan zijn dat sommige functionaliteiten mogelijk niet werken zoals verwacht.
Selecteer een van de onderstaande browsers om direct naar de website te gaan en de juiste browser te downloaden.